Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az igazi történet

Jang Geum igaz története:

 

Jang Geum (kb. korai 16. századi) volt állítólag az egyetlen női kiráyi orvos koreai történelemben. Őt körülbelül hétszer említették a Joseon Dinasztia évkönyvében, bár nagyon homályos és vázlatos részletekkel. Ez mindazonáltal ismert, az, hogy King Jungjong elégedett volt Jang Geum orvosi tudásával és rábízta azt, hogy gondoskodjon a királyi család-tagjairól. Ezután Jang Geum a harmadik legmagasabb rangidős tiszt lett az Udvarban, és megadták Dae használatát (melyik eszközök nagy az Udvar.rendben volt A tudósok még mindig vitatják a mai napig, hogy Jang Geum volt igazi személy vagy éppen egy bizonyos emberekre illő általános név volt, akinek az eredetei elvesztek történelemben. Ha Jang Geum igazi személy volt, ez érték, ami megjegyzi azt, mióta csak a kinevezése véget ért, koreai vezetőnek soha nem volt egy személyes női orvosa még a mai napig is. Említi még a Joseon dinasztia évkönyvében, a Mention másik orvosi évkönyvben.

 jewel-of-tha-palace.png

 

 

 

 

 

 

Említések a Joseon dinasztia évkönyvében és Geum említései, vagy egy női doktor, rábukkant ezekre az alkalmakra:

1515  Márcus-Április, amikor Jungjong második,  felesége szülésben halt meg,ennek bonyodalmaknak eredményeképpen. Birodalmi bírósági tisztviselők beszélték rá a királyt, hogy büntessen meg minden orvosi nőt, aki kezelte a király feleségét, (az tartalmazza Jang Geum-öt) szigorúan. Jungjong király ellenáll miközben mondja azt:

 

Jang Geum megérdemel egy nagy hitelt az udvarhölgyek biztonságos szülésében betöltött szerepére, de soha nem ítéltem oda őt a tetteiért most, másik ügyek miatt. Most te (a bírósági tisztviselők) azt mondja nekem, hogy büntessem meg őt mert a királynő halott, de nem fogom tenni azt szintén, ahogy nem fogom megjutalmazni őt. Az elég.

1524, amikor az évkönyv megjegyezte azt:

 

Dae Jang Geum jobb volt, mint bármilyen másik orvosi nők a Palotában. Végül neki megengedték, hogy gondoskodjon a királyról

1533, amikor az évkönyv a király által idézett egy megjegyzést az egészségén:

Magához tértem több hónap betegség. A Királyi doktorok és gyógyszerészek dicséretet érdemelnek meg. Jang-geum és Kye-geum, a két orvosi nő, szintén 15 rizszsákkal meg fogják jutalmazni, 15 babzsák, és 10 ruha, illetőleg.

 

1544. január 29-én amikor az évkönyv idézett, egy rend a király által eredt:

Nem hajtottam végre a kötelességeimet sokáig, mióta elkaptam egy hideget. Néhány nappal ezelőtt részt vettem egy tudományos szemináriumon (filozófiákat megvitatni), de a hideg idő rosszabbá tette a feltételemet. Már elmondtam Bak Se-Geo-nak és Hong Chimnek, a királyi doktoroknak, és felső orvosi nő Dae Jang-geum megvitatni a receptről. Engedd meg az Ovosi miniszternek, hogy tudja azt.

 

1544. február 9-e, mikor az évkönyv azt mondta, hogy a király megdicsérte Dae Jang Geumöt a hidegből való felépüléséért.

1544. október 25-én, amikor az évkönyv leírt egy beszélgetést egy Császári miniszter és Jang Geum között a király egészségére, melyik romlik meg gyorsan. Jang Geumöt idézték mert ezt mondta:

Ő (a király) tegnap éjfél körül aludt, és szintén hajnalban aludt egy rövid időért. Éppen lehagyta a vizeletét, de több mint 3 napon keresztül székrekedéses volt.

 

1544. október 26-a, amikor az évkönyv ezt idézte a királytól:

Még mindig székrekedéses vagyok. Az, milyen receptet csinálni kellene, tárgyalás alatt áll. A női doktor (Dae Jang Geum) tud mindent a feltételemről. Később a Jang geum megmagyarázta, hogy a receptje a királynak tünet a minisztereknek.

1544. október 29-én amikor az  évkönyv jelentette azt, a király magához tért és megadott a tisztiorvosai közül mindegyiknek egy szabadságot. (A király végül 1544. november 15-én 17 nappal később meghalt.)

 

A belépés 1544. október 29-én az utolsó belépés tisztelte Jang Geumöt.

 

 

Említés másik orvosi  évkönyvben:

 

Jang Geum-öt szintén említették a Rhee Koreájában (egy másik név Joseon Koreának) tisztiorvos napló. A következő egy szöveg volt Jang Geum eredeteit és teljesítményeit illetően, felvett az orvosi folyóiratban.

 

Orvosi Lady Jang Geum, akinek az eredeteit nem tudják kinyomozni, megkapta a jogot, hogy Dae Jang Geum-nek nevezzék egy rendelet alatt, amit kibocsátott Korea 11. császára, Jungjong, az uralkodása 18. évében. Akkor egy Főorvos nem kezelte a császárt, de a császár hitelben árusított Jang Geum módszerében tárgyaló betegség étellel. Jang Geum, a megadó a jog, hogy használják Dae-t a nevében, van természetesen egy olyan epikus hölgy, akinek a nevét fel fogják venni a történelemkönyvekben.