Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A sorozatról

Dae Jang Geum jött, főzött, gyógyított, győzött

 

3254_72129753698_654448698_1515619_989641_n.jpg

A sorozat Jang Geum-ról, az érzékeny, fiatal, kitartó, és becsületes lányról szól, aki az élete során rengeteg nehéz akadályt lekülzdött, hogy végre boldog életet élhessen gyerekkori szerelmével, Min Young Hoo-val. A sorozat igaz történeten nyugszik, amit a film csodálatosan vetít a nézők elé. Ezzel a sorozattal megismerhetjük dél korea tájait, az 1500-as évek koreai kultúráját, és még számos más távolkeleti dolgot.

 

Rendező és producer: Lee Byung Hoon

Forgatókönyvet írta: Kim Young Hyeon

Forgatták: 2002-2003.

Első bemutatás: 2003.

______________________

 

 

 SZEREPLŐK:

 

Színész

Szerep

 koreai latin átírás


Lee Yeong-ae

Seo Jang-geum

A kezdetek kezdetén udvarhölgy, felnőtt korában száműzik, majd visszatér nővérként. Pályafutása során megmenti az anyakirálynő, a királynő, a király és a herceg életét is, az uralkodói család bizalmasa lesz. Teljesíti édesanyja kívánságát, a királyi konyha főudvarhölgyévé válik s leírja M-yeong-i életének történetét, később a király személyes gyógyítójának nevezi ki, kiérdemelve a "Dae" címet. Ő Korea első női orvosa.


Ji Jin-hi

Min Jeong-ho

A testőrgárda parancsnoka egészen addig, amíg meg nem ismeri Jang-geum-öt. Azután folyton váltogatja beosztásait, mindig ott van, ahol a szép és okos nő is. Titulusai révén sokat segít Neki, valamint oktatójának, Han udvarhölgynek. Később elveszi feleségül Jang-geum doktornőt.


Yang Mi-gyeong

Han Baek-yeong

Myeong-i legjobb barátnője, még a legnagyobb bajban is segített/segít neki. Felülmúlhatatlanul bölcs, a konyhán tanuló lányokat szelíd szavakkal bírja rá arra, hogy minél jobban teljesítsenek. Sok benne a fájdalom, ezeket azonban nem mutatja ki, hiszen a palota veszélyes hely, ott az érzelem a legnagyobb fegyver, amit felhasználhatnak az emberek ellen. Igazságosan ítél, és kiválóan főz. Jang-geum-höz nagyon szoros kapcsolat fűzi.


Yeo Un-gye

Jeong Mal-kkeum

Junjung király uralkodása előtt főudvarhölgy volt, azonban az udvarhölgyek menesztették, ugyanis bolondnak kiáltották ki. Dzsong asszony esze azonban mindig a helyén van, félre tudja tenni érzelmeit, így vállalja ismét a főudvarhölgyi címet, Yeon-sang mestere lesz.


Bak Eun-hye

I Yeon-saeng

Jang-geum legjobb barátnője attól a perctől kezdve, hogy beléptek a palota kapuján. Mindig segít, ott ahol csak tud. Igazi ma született bárány, rettentően fél nem csak a Choe családtól, de még őfelségétől a királytól is. Ugyanakkor melegszívű, kedves leányzó.


Gim So-i

Min Mi-geum

Hű segítője Jang-gum-nek és Han udvarhölgynek, rettentően hiányolja a nőt annak száműzetése alatt. Sanyarú sorsa lesz mikor Han udvarhölgy meghal és Choi udvarhölgy bitorolja a "trónt", hiszen kinevezik a király személyes udvarhölgyének - ő felel az uralkodó székletéért.


Choe Ja-hye

Chang-i

Chang-i Min udvarhölgy tanítványa, eléggé rakoncátlan kislány, olykor-olykor kap egy-egy nyaklevest mentorától. Imádja Jang-geüm-öt és Han asszonyt, egyik leghűségesebb segítőjük. Van egy "káros" szenvedélye, folyton finomságokat csen el a konyháról...


Gyeon Mi-ri

Choe Seong-geum


Jang-geum legnagyobb ellensége, aki mindenáron megpróbálja eltenni láb alól. Még az sem érdekli, hogy annak idején, mikor gyerekek voltak, Myeong-i-t is jó barátnőjének tudhatta: Jang-geum tudniillik folyton folyvást keresztbe tesz neki, éppen ezért muszáj valahogy megszabadulnia ettől a minden lében kanál lánytól. Éles eszével olyan terveket sző, amivel reméli, hogy vetélytársai nem fognak többé útjában állni. Célja ugyanis egyszerű és világos: ő akar a konyha első udvarhölgye lenni.


Hong Ri-na

Choe Geum-yeong

Seong-geum tanítványa, egyben unokahúga is. Mielőtt Jang-geum a palotába ment, ő volt minden elöljáró kedvence. Egyesek szerint ez a lány előbb tanult meg főzni, mint beszélni, éppen ezért nagy gondot fordítanak rá, és nem véletlenül: az udvarhölgytanoncok versenyeit eddig sorra ő nyerte, még akkor is bizonyított, mikor mások csalónak hitték. Eleinte jó barátságban van Myeong-i lányával, később azonban valamilyen úton, módon megromlik kapcsolatuk, mert feltett szándéka, hogy a nő elvette tőle egyetlen, örök szerelmét.


I Se-yeong

Choe Geum-yeong

Gümjong gyerekkorában

 

I Ip-sae

Yun Yeong-ro

A Csve család szövetségese


Bak Jeong-su

Bak Yong-sin

A királyi titkárság udvarhölgye


Jo Gyeong-hwan

O Gyeom-ho

A (leggonoszabb) miniszter,
az ellátó hivatal vezetője


I Hi-do

Choe Pan-sul

A Choe család kereskedőházának tulajdonosa,

ő áll minden baj forrásának a hátterében. Míg testvére kiötli a terveket, addig Pan-sul valóra váltja befolyásos kapcsolatai révén.


Na Seong-gyun

Yun Mak-gae

kapuőr,
Jongro bácsikája

 

Im Ho

Jung-jong

Korea bölcs és igazságos uralkodója. Mint férfi nagyon gyengéd, szereti a feleségét Yeon-sang ágyast. Szerelmes Jang-geum-be, kitart a nő mellett még akkor is, mikor mindenki az életére tör.


Cho Jeong Un

Seo Jang Geum

Dzsanggüm gyerekkorában


Gim Hye-seon

Bak Myeong-i

Jang-geum édesanyja.

Nagyon szépen tud varrni, gyönyörűen formázza meg a betűket, és hihetetlenül jól főz: nem véletlen, hiszen udvarhölgyként tanult a királyi konyhában, de sajnos hivatását fel kellett függesztenie. A királyi palota szemszögéből nézve gyakorlatilag és elméletileg halott.


Bak Chan-hwan

Seo Cheon-su

Jang-geum édesapja.

Sok-sok évig szolgálta király személyes hadseregében parancsnokhelyettesként. Később egyszerű kovács lett. Kislánya ennek nem nagyon örül, mert a szegény emberek nem tanulhatnak írni ő viszont nagyon szereti űzni ezt az elfoglaltságot. Így a férfi kénytelen megosztani vele régebbi, gyötrő, a múltban elkövetett egyik gonosz tettét…


Geum Bo-ra

Na Ju-daek

Jang-geum nevelőanyja, ő vigyáz rá sok-sok éven át.

Rendkívül szigorú egy asszony, folyton követeli Jang-geum-től fizetésének felét és kiabál a ház urával. Ugyanakkor mindenki szereti, mert házsártos lénye ellenére végletekig messzemenőn kedves.


Im Hyeon-sik

Gang Deok-gu

Jang-geum nevelőapja a világ legmulatságosabb és legkedvesebb embere, mindig segít nevelt lányának. Két állása van: borkereskedő + a király szakácsa.


Gim Yeo-jin

Jang-deok

Jang-geum akkor találkozik vele, mikor száműzetésben van Jeju szigetén. Gyógyítani tanítja: ha oktatásról és munkáról van szó nagyon szigorú, ám kedves és vicces is tud lenni. Kedvenc jelmondata: "elég a fecsegésből, mars dolgozni!"


Han Ji-min

Sin-bi

Jang-geum a Gyógyítóképzőben ismeri meg. Mikor sokan irigykednek a nőre és senki nem beszél vele, akkor Sinbi megvigasztalja. Ami a legfontosabb szerepében az az, hogy vannak céljai: gyógyítani akar, nem pedig prostituált lenni, ahogy az akkoriban szokás volt a nővérek korában. Törekvéseivel és tudásával eléri a célját.


Maeng Sang-hun

Jeong Won-baek

fűszerkerti munkavezető, később orvos


I Se-eun

Yeol-I

A Choi család hűséges szolgálója, tudása révén segít Choi udvarhölgynek megszabadulni Jang-geum-től és Yeon-sang-től miután a nő visszatér a palotába.

A leggonoszabb nővérként tarthatjuk számon.


Park Eun-su

Dr. Shin Ik-Phil

orvos, Dzsanggüm oktatója


Jeon In-taek

Jeong Yun-su

királyi orvos